Köthető e rendezvény látogatása védettségi igazolvány bemutatásához?

Idén ősszel jelent meg az Adatvédelmi Hatóság azon állásfoglalása, melyben azt vizsgálja, vajon a rendezvények látogatása köthető e védettségi igazolvány meglétéhez és bemutatásához.

Az állásfoglalásra azért volt szükség, mert az egyik hazai színház arra kötelezte az előadásra érkező vendégeit, mutassanak be védettségi igazolványt a belépés érdekében. Ezt az intézkedést pedig a színház egyik látogatója kifogásolta, ebből kerekedett aztán hatósági ügy.

A Hatóság kiemeli, hogy a 484/2020. számú – veszélyhelyzet ideje alatt hatályos – kormányrendelet határozza meg, hogy mely rendezvénytípus esetében kötelező a védettségi igazolvány megléte. A kormányrendelet bizonyos rendezvényeket kizárólag koronavírus ellen védett személyek számára tesz látogathatóvá, ennek megfelelően

vizsgálandó, hogy mi is esik jogi értelemben a rendezvény fogalma alá?

Tárgyi ügyben a Hatóság kimondja, hogy a színház olyan kulturális esemény, amely a kormányrendelet jogi értelmezése szerint nem minősül rendezvénynek, így azon a védettségi igazolvány bemutatása kötelezően nem kérhető; a megvásárolt jegyért cserébe a színház a vetítést a védettségi igazolvánnyal nem rendelkező személyek számára is meg kell, hogy tartsa. Ennek elsődleges oda, hogy a színházban a személyek rögzített ülőhelyeken foglalnak helyet, így könnyebben megakadályozható tömeg vagy interakció kialakulása.

A kormányrendelet szerint abban az esetben, ha a rendezvényt szabadtéren tartják, úgy azon az ott foglalkoztatottakon kívül 500 fő alatti létszám esetén védettségi igazolvány nélkül is lehetséges a részvétel, 500 fő-, vagy e feletti létszám esetén pedig kizárólag védettségi igazolvány birtokában lehetséges a részvétel.

Ha a rendezvényt zárt térben tartják, úgy ott – az ott foglalkoztatottakon kívül – kizárólag koronavírus ellen védett – azaz védettségi igazolvánnyal rendelkező – személy vehet részt.

Elmondható tehát, hogy a kormányrendelet szerint „rendezvény-gyanús” esemény esetén vizsgálandó, hogy az egyáltalán jogi értelemben „rendezvénynek” minősül e és amennyiben igen, úgy abban az esetben ha azt kültéren tartják, létszám alapján kérhető védettségi igazolvány, ha pedig beltérben, úgy csak védettségi igazolvány birtokában látogatható.